El Senat aprova una proposta de Compromís per exigir un fons de 1.800 milions anuals a la Generalitat per compensar l’nfrafinançament fins que es reforme l’actual sistema

El Senat aprova a proposta de Compromís exigir al Govern que s’habilite un fons d’anivellament extraordinari de 1.782 milions anuals per al període 2024-2027 per compensar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

El Senat aprova a proposta de Compromís exigir al Govern que s’habilite un fons d’anivellament extraordinari de 1.782 milions anuals per al període 2024-2027 per compensar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

Morera: «El PSOE s’equivoca quan demana al PP un pacte d’Estat per al finançament perquè deixa en mans de Feijóo una decisió que podria prendre la majoria progressista i plurinacional que ha investit Pedro Sánchez. Al final, el finançament aprofita per pagar els serveis públics. Que no hi haja recursos facilita les concessions administratives i les privatitzacions, que les empreses privades facen de banc. És un pont de plata per a les polítiques neoliberals i per a la corrupció».

En la proposta, elevada per Morera i calcada del document aprovat a les Corts el passat mes de maig, es demana al govern d’Espanya “habilitar immediatament un fons d’anivellament transitori, que inicialment es xifra en una mitjana de 1.782 milions anuals per al període 2024-2027, per a compensar l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana, mentre s’escomet la reforma del sistema de finançament autonòmic”. Finalment, exigeix “reconèixer els dèficits de finançament acumulats des que es van dur a terme les transferències de competències a la Comunitat Valenciana, coneguts com a deute històric”. En la seua exposició de motius es cita a l’estudi encarregat a la Sindicatura de Comptes durant la passada legislatura que xifrava aquest deute impropi de la Comunitat en més de 40.000 milions d’euros.

El Partit Popular ha formulat una esmena per fer extensiva la proposta a totes les comunitats autònomes per facilitar el seu vot favorable. Morera ha acceptat la proposta «perquè es un avanç important que s’entenga que cal fer reunions bilaterals, entre l’Estat i els governs autonòmics, per elaborar les oportunes balances fiscals i mirar mecanismes de compensació mentre es troba un sistema que siga millor i més eficient».


El senador de Compromís ha reclamat el suport de tots els partits amb presència en el Senat que sustenten al govern de Pedro Sánchez, inclòs el PSOE, “perquè tots, a excepció dels bascos i navarresos a conseqüència del conegut com a cupo, reclamen un tracte singular per als seus territoris. El PSOE s’equivoca quan demana al PP un pacte d’Estat per al finançament perquè deixa en mans de Feijóo una decisió que podria prendre la majoria progressista i plurinacional que ha investit Pedro Sánchez. Igual que ara es busca una solució per al finançament de Catalunya singular, caldrà trobar-la per a la Generalitat Valenciana. Al final, el finançament aprofita per pagar els serveis públics i que no hi haja recursos facilita les concessions administratives i les privatitzacions, que les empreses privades facen de banc. És un pont de plata per a les polítiques neoliberals i per a la corrupció”.


En este sentit, el senador de Compromís ha recordat que la posició de Compromís “sempre ha sigut la de trobar solucions asimètriques perquè no existeix un sistema vàlid per a totes les autonomies. Unes per despoblament i territori extens, altres insulars o les que tenen grans ciutats per atendre. O el fenomen administratiu de Madrid que gaudeix dels privilegis de la capitalitat i ser seu de la gran majoria d’empreses públiques per a ingressos a compte en matèria d’IRPF o Societats”.

El Govern d’Espanya té una factura pendent d’abonar al País Valencià per l’infrafinançament autonòmic. Objectivament, és una de les comunitats més mal tractades des del punt de vista del finançament però que ha de continuar sufragant els serveis públics que li han estat encomanats per l’Estat sense que reba prou recursos. Fa anys que reclamem la reforma urgent de l’actual sistema de finançament autonòmic, vigent des del 2009 i caducat des de fa anys perquè no garanteix ni l’equitat entre regions ni la suficiència de recursos per a la prestació de serveis públics de la mateixa qualitat a totes les comunitats” ha conclòs Morera.

Comparteix:

Entrades relacionades